Podzimní večeře aneb jak jsem upekla cibulový koláč

Ano, jsem v tom až po uši vážení. Dokazuje to i skutečnost, že jsem se po dvou a více letech (ani nevím přesně) rozhodla napsat nový článek na svůj dlouho opomíjený blog. Mnoho věcí se od té doby změnilo...třeba to, že jsem se vdala. Ano, mám manžela, moc hodného a je to poklad, ale hladový poklad. :-) A protože nejsem žádný šéfkuchař (ale čaj uvařit umím), nedlouho po svatbě jsem si nikoliv z donucení koupila novou kuchařku. Je přesně taková jaká má vysněná kuchařka měla být. Vtipná, s krásnými fotografiemi, napsaná skvělým stylem a plná perfektních receptů. Nebudu už to protahovat, prozradím Vám název.

Kuchařka pro dceru, její autorkou je Jana Florentýna Zatloukalová.

Tako sympatická paní má také skvělé webové stránky, (www.kucharkaprodceru.cz) na kterých jsem našla inspiraci pro jednu z našich voňavých, podzimních večeří. A s tímto receptem jsem se chtěla podělit také s Vámi, nuže čtěte...

 

Vraž tam:

2-3 červené cibule

1 lžíci oleje

150ml zakysané smetany

1 žloutek

sůl

špetka majoránky

křehké těsto

Vůbec nemám v plánu Vás zdržovat zábavnou historkou o tom, jak jsem vyslala svého tatínka na nákup části potřebých ingrediencí (hlavně tedy červené cibule) a s napětím jsem očekávala jeho návrat. Ten ovšem nebyl tak slavný, přišel bez cibule...prý byla drahá...40 Kč za 4 cibulky...ano, bylo to drahé...ale, já ji POTŘEBOVALA!!! Tuto zapeklitou situaci vyřešila zákeřná angína, která se usídlila v mém krku a od uskutečnění mého plánu mě zdržela skoro o týden. Nicméně, hnedle po mírném zotavení mi cibuli laskavě opatřila švagrová a já se mohla pustit do díla...stejně jako Vy...takže:

  • těsto rozválejte, případně posléze vykrojte do tvaru kruhu, a položte na plech na pečící papír. Zapněte troubu na 180 stupňů.

 Smetanu smíchejte se žloutkem, trochou soli a majoránky a rozetřete na těstíčko, okraje nechte volné.

  • Cibuli oloupejte, nakrájejte na půlměsíčky, oddělte od sebe, smíchejte s trochou oleje a soli a rozprostřete na koláč, okraj nějak ozdobně založte a hotovo, šup s ním do trouby. Pečte tak 20 minut, dokud okraje koláče nezezlátnou. Dobrou chuť!!! (Byl výýýbornýý)
Zobrazeno 1433×

Komentáře

s1rejda

tak to je šlupka! díky. Nejvíc mě překvapilo, že se to těsto válí přímo na nějakém textilním ubrusu. Je to tak?

Veru

Tos mě docela pobavil :-D vůbec mě nenapadlo, že by někdo mohl něco takového sledovat, ale musím Tě zklamat, je to ubrus s teflonovou povrchovou upravou, tudíž textilní, ale omyvatelný, my na něm navíc máme ještě igelit :-D

s1rejda

Aha, fakt že jsem nakonec přehlíd tu jemnou kresbu a odrazy věcí na igelitu. Mi to hned připomnělo hodně podobně vyšívaný babi "ubrus" (na postele), co dostala jako věno snad v roce 38, a který žasnu je dodnes skoro pořád tak pěkný jako ten váš, kterémuž přeju minimálně stejně tak dlouhé trvání! (úsměv)
(Tajné P.S.: Existuje i recept na tu kropenku?)

Veru

Ten bohůžel neexistuje :-)

Zobrazit 4 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková